Cuvântul «ortodox» provine din limba greacă: de la «ortos» si «doxa», care înseamnă drept, just, respectiv slăvire, opinie. Prin urmare, termenul «ortodox» se poate traduce prin credința justă, dreapta slăvire.

Biserica Ortodoxă se consideră deținătoarea adevăratei credințe și tinde să se mențină în continuitatea bisericii originale. În fața inevitabilității morții, ea se străduiește, cu jusțete, să transmită credincioșilor speranța intr-o viată după moarte. Pentru Biserica Ortodoxă moartea înseamnă sfârșitul vieții pământești, vremelnice si începutul vieții veșnice. Trupul sub formă de pulbere se unește cu pământul din care a fost creat. Sufletul imaterial și nemuritor se întoarce la Dumnezeu. 

In general, ateul percepe moartea ca pe o trecere spre neant, ca o dispariţie definitivă a tuturor urmelor legate de existenţa sa pe pământ. Această percepție este frecvent însoțită de o anxietate latentă, frica de moarte devine fundalul existenței sale.  

Credinciosul o percepe diferit, adesea în legătură directă cu autenticitatea credinţei sale. El consideră că moartea nu şterge urmele trecerii sale pe pământ, mai mult, ea reprezintă un mijloc de acces către veşnicie. Sufletul după moarte își păstrează conștiința de sine, memoria, gândirea, imaginația, momentele de bucurie sau de tristețe.

Duhovnici renumiți si-au exprimat adesea părerea in legătură cu fenomenul inevitabil numit moarte.

Părintele Ghelasie Gheorghe (1944-2003) de la Mănăstirea Fraşinei gândeşte că omul posedă un sacrament de indestructibilitate, o permanenţă până la veşnicie. Moartea aparentă a trupului nu-l poate distruge.

Teologul Nicodim Mandita crede la rândul său că sufletul este nemuritor. Sfârşitul vieţii pământeşti reprezinta doar separarea lui de trup.

Părintele Arsenie Papacioc

Viaţa pe pământ nu este altceva decât o pregătire pentru viaţa de apoi, consideră părintele Arsenie Papacioc (1914-2011). Moartea reprezinta o trecere spre o altă viaţă, spre o altă lume.

Părintele Arsenie Boca (1910 – 1989) crede că “deși trăim o vreme îmbrăcați de lumea aceasta, totuși ni se întâmplă clipe când fratele vis și sora moarte ne dau târcoale și ne despică făptura în două.” Omul este atât material cât şi veșnic, fără finitudine, el este o fărâmă din eternitate.

Părintele Arsenie Boca

Sufletul are o origine divină, spune marele teolog Dumitru Stanloaie (1903-1993). Fără moarte, viaţa pe pământ ar fi monotonă. Moartea dă un sens și o profunzime vieții noastre pământești, contribuie la evoluția noastră spirituală și la mântuire. Ea reprezintă un fel de punte universală care permite trecerea către o existență eternă, spre veşnicie.

Părintele Paisie Olaru

Părintele Paisie Olaru (1897-1990) vede moartea ca pe o înviere, ca pe o trecere la un colț de cer, în mijlocul vieții veșnice.

În plus, el sfătuie omul să-și amintească în mod constant de moarte, pentru că acest lucru il smerește si îl ajută să scape de ego-ul său și de gândurile impure.

Părintele Ilie Cleopa (1912-1998) consideră că suntem cu toții niște străini care călătoresc pe pământ. Această viață este doar umbră și vis.

Sufletul nostru este nemuritor intrucât aceasta e voința divină. Fiind de natură spirituală, el nu poate muri şi se manifestă veșnic, la nesfârşit.

Părintele Ilie Cleopa

Moartea este relativă, o punte de trecere dintr-o stare la alta, spune părintele Bartolomeu Anania. Ea pregătește omul pentru etapa următoare, când sufletul nemuritor trece de la un mod de existenta la altul.

Bibliografie :

L’Archimandrite Ioanichie Balan, Le Père Paisie Duhovnicul, Édition électronique, Apologeticum 2005 (http://apologeticum.net)

Cuvântul Ortodox , 20 Iulie 2011, Părintele Arsenie Papacioc despre moarte (http://www.cuvantul-ortodox.ro/)

Pacurariu Alexandru, Parintele Arsenie Boca: Biciul lui Dumnezeu – Sfantul Ardealului, Ed RoClickMag, 2016

Citate ortodoxe, (https://citateortodoxe.ro)

https://ro.wikipedia.org/wiki/

https://fr.wikipedia.org/wiki/

https://ro.wikipedia.org/wiki/

https://ro.wikipedia.org/wiki/Ghelasie_Gheorghe

https://fr.scribd.com/

https://www.noutati-ortodoxe.ro/

Florin Gaspar, Problema mortii in gandirea parintelui Staniloaie, http://fto.ro/altarul-reintregirii/

 Pr. Liviu Vidican Manci, Despre moarte în învățătura ortodoxă, mart. 22, 2021 Catehetica (https://radiorenasterea.ro/)

Învățătura Ortodoxa Despre Moarte, (https://fr.scribd.com/)

Laisser un commentaire

Votre adresse e-mail ne sera pas publiée. Les champs obligatoires sont indiqués avec *

Spiritualité Autochtone